Pět dobrých zpráv ze zahraničí

1. Pravidelná tradiční mše svatá v Záhřebu
2. Tradiční mše svatá po dlouhé době sloužená ve Španělsku biskupem
3. Pozitivní vývoj na Filipínách
4. Nově jmenovaný kardinál Walter Brandmueller sloužil pontifikální tradiční mši svatou
5. Novokněz P. Tomasz Jochemczyk (*1976) sloužil v tradičním římském ritu svou primiční mši sv.

České katolické stránky Vendeé informovaly o dvou radostných novinkách, které se týkají tradiční mše svaté (celý článek zde):

1. Pravidelná tradiční mše svatá v Záhřebu

Papežská komise Ecclesia Dei intervenovala na popud věřících z arcidiecéze Záhřeb v Chorvatsku u tamního arcibiskupa kardinála Bozaniće a ten přislíbil zajištění celebrování tradiční latinské mše svaté ve své arcidiecézi. Mše svatá podle misálu Jana XXIII. bude v Záhřebu celebrována každou neděli a zasvěcený svátek v 11:30.

2. První tradiční latinská mše svatá sloužená ve Španělsku biskupem od promulgace Summorum pontificum

15. ledna 2011 sloužil J. Ex. Manuel Urena Pastor, arcibiskup ze španělské Zaragozy, slavnou zádušní mši podle misálu z roku 1962 ve farním kostele Santa Maria la Mayor v Epile v Zaragoze. Jde o první mši podle misálu z roku 1962, kterou sloužil kanonicky regulérní biskup v samotném Španělsku od promulgace Motu proprio Summorum pontificum.

Několik dalších španělských biskupů sloužilo po promulgování Summorum pontificum mše podle misálu z roku 1962 nebo při nich asistovalo, ale žádná z nich se nekonala v samotném Španělsku.

3. Pozitivní vývoj na Filipínách

Mše sv. podle misálu bl. Jana XXIII. z roku 1962 je od ledna 2011 sloužena každý den v semináři sv. Maxmiliána v Manile, který patří řádu minoritů (OFMConv.). Informovaly o tom 24. ledna 2011 stránky Rorate Coeli.

Ve filipínském hlavním městě jsou tedy nyní tradiční mše svaté každodenně slouženy již na čtyřech místech.

4. Nově jmenovaný kardinál Walter Brandmueller sloužil pontifikální tradiční mši svatou

6. ledna 2011, na svátek Zjevení Páně, sloužil J. E. kard. Walter Brandmueller v kostele Panny Marie Bolestné v italském Campocavallo di Osimo pontifikální mši sv. v tradičním římském ritu.

Klasický ritus mše svaté horlivě podporují i minimálně tři další kardinálové jmenovaní v listopadu 2010 papežem Benediktem XVI. Informovali jsme o tom v článku Noví kardinálové a tradiční mše sv.

5. Novokněz P. Tomasz Jochemczyk (*1976) sloužil svou primiční mši sv. v tradičním římském ritu

Informovaly o tom polské stránky Nowy ruch liturgicny. P. Tomasz pochází z diecéze Katowice a byl vysvěcen pro italskou diecézi Albenga-Imperia.

J. Ex. Mario Oliverii

Za zmínku stojí, že farní kostel sv. Tomáše Apoštola, v němž se primice konala, nemá a nikdy neměl tzv. obětní stůl. Současný biskup J. Ex. Mario Oliverii totiž už před deseti lety nařídil odstranění těchto zařízení z kostelů své diecéze.

Tento požadavek je v souladu jak s tradicí Církve a podstatou mše svaté (mše sv. je oběť přinášená jedině Bohu, ne přítomnému lidu), tak s platnými liturgickými předpisy a vyjádřením Kongregace pro bohoslužbu a svátosti, kde není žádný požadavek na sloužení mše „čelem k lidu“ (viz též náš článek O společném obrácení kněze a lidu).